Vox Jubilans Roosendaal

Palmpasenconcert 9 april 2017

09-04-2017 21:06

Les sept paroles du Christ en croix

Concert van Vox Jubilans tezamen met het Roosendaals Symfonieorkest en
solisten, in de St. Josephkerk op 9 april 2017

Op weg van de auto naar de kerk gaan de gedachten door je hoofd. Hoe zal het worden, denk je dan, en hoeveel mensen zullen er komen. Dan ga je de deur van de kerk door en sta je binnen in deze prachtige kerk met een blik op de abscis.
Daar gaat het gebeuren. De kerk is nog leeg. Enige tijd later zit iedereen op zijn plaats. Een laatste oefening. Het duurt nog even voor de deuren van de kerk open gaan voor het publiek. Gunita Kronberga - voor ons 'ONZE GUNITA' - staat voor koor en orkest.  Martyn Smits - de dirigent van het orkest - staat even bezijden haar. Verschillende stukjes worden doorgespeeld. Sommige stukjes worden nog eens overgedaan. Tenslotte nog even de inzetten van het koor doorgenomen. Dan gaan we vol vertrouwen naar de koffie. Kwart voor drie moeten we weer op de plaats zitten. Zo gebeurde het ook. Kwart over twee gaan de deuren open en dan zien we de
mensen binnenkomen. Wat een belangstelling! Tegen drie uur zat de kerk voor een groot deel vol.
Het wordt stil. Het Roosendaals Symfonieorkest opent het concert met het spelen van gedeeltes uit Pelléas en Melisande van Fauré, een prachtige opening van het concert. Dat kan natuurlijk ook niet anders als je de bevlogenheid van Martyn Smits in ogenschouw neemt. Dan is de beurt aan Vox Jubilans samen met de solisten  Anna Emelyanova (sopraan), Pim van Drunen (tenor) en Marcel van Dieren (bariton). Uitgevoerd wordt het 'Ave Maria' van Franz Biebl en 'O salutaris hostia' van Eriks Esenvalds. Mooi om te zingen, maar niet eenvoudig om a capella te zingen. Het ging niettemin geweldig en dat is zeker mede te danken aan de solisten.
Het programma wordt voortgezet. Martyn Smits speelde op zijn onnavolgbare wijze het 'Pièce Héroique' van César Franck.

En dan.....Gunita staat weer voor koor en orkest en dan volgt het wondermooie 'Les sept paroles du Christ en croix' van César Franck. Koor, orkest en solisten treden gemeenschappelijk op. Muisstil is het in de zaal. Het kan ook haast niet anders dan dat dit mooie stuk de mensen ontroert. Een prachtig samenspel van alle betrokkenen onder de bezielende leiding van Gunita. Wat een concentratie van haar, wat een expressie. Ze dirigeert niet alleen met haar armen, maar met haar hele lichaam. Aan haar ogen kan het koor zien, wanneer ze moeten invallen. Mij heeft het 'Quis est homo' (Wie is de man) sterk ontroerd. Wat prachtig, wat fijn om te zingen. Na het laatste 'ín manus tuas commendo spiritum meum' (in Uw handen beveel Ik mijn geest) is het eerst doodstil. Daarna barst het applaus los. Het concert is afgelopen.Uiteraard volgden de bloemen en ze zijn totaal verdiend.

Na een praatje met die en gene en een wijntje gaan we weer naar huis. Ik dacht en zei tegen mijn vrouw: geweldig toch om lid te zijn van dit koor.

GOOF VAN DEN BERG

 


Mogelijk gemaakt door Webnode