Vox Jubilans Roosendaal

"Nieuwjaarsconcert Vox Jubilans impuls voor 'kwaliteitsgemeente' "

03-02-2013 13:38

Nieuwjaarsconcert Vox Jubilans impuls voor 'kwaliteitsgemeente'

Ma 7 januari 2013 13:08, Jaap Pleij,

 

Burgemeester Jacques Niederer zal niet direct aan Vox Jubilans hebben gedacht toen hij in zijn nieuwjaarsrede sprak van de 'kwaliteitsgemeente Roosendaal'. Zonder dit als uitgangspunt te hebben genomen heeft dit gemengde koor op zondag 6 januari toch een uiterst waardevolle bijdrage geleverd aan het culturele palet van de stad. Cultuur is zeer bepalend voor de kwaliteit van een gemeente, dus hier is een of meerdere Roosenspelden wel op zijn plaats. Voordeel is dat zelfs op de dag van Drie Koningen er in Roosendaal geen dito wijzen nodig zijn om deze beslissing te nemen. Een eenvoudig collegebesluit volstaat. Vox Jubilans had voor het jaarlijkse Nieuwjaarsconcert in de Moeder Godskerk, vooral ingegeven door de gezamenlijke factor in de persoon van dirigent Gunita Kronberga, de samenwerking gezocht met het Zeeuws Mannenkoor. Als extra attractie was op het laatste moment de internationaal bekende violist Leo Adamov (met de 'Chaconne in g mineur, JP) aan het concert toegevoegd. Ook hierbij waren de connecties van Kronberga bepalend. 'Tijdens zijn studie op het Nederlands Conservatorium in Rotterdam, in de periode 2000-2007, heeft onze dirigente Gunita Kronberga hem leren kennen als studiegenoot. Zij heeft Adamov enthousiast gemaakt om aan ons concert deel te nemen', aldus pr-dame Monique Pijnenburg. Toen Adamov voor een ademloos luisterend gehoor de laatste noot had laten wegsterven, barstte er een applaus los dat zijn weerga niet kende in de Moeder Godskerk. De verfijnde pianobegeleiding van Imelda Hack mag hierbij ook niet onvermeld blijven.

De voorzitter van Vox Jubilans wenste de aanwezigen in haar korte nieuwjaarsrede een 'genoeglijk uurtje muziek' toe. Dat werden er ruim twee, gelukkig niet onderbroken door een zinloze pauze, maar daar had ongetwijfeld geen van de toehoorders bezwaar tegen. Beide koren waren deze middag bijzonder goed op dreef. Het Zeeuws Mannenkoor klonk uitermate krachtig in 'Halleluja' van Händel, de Exodussong in een arrangement van J. de Meij, en vooral in de bijna slotstukken 'Einzugsmarsch der Zigeunerbaron'en het 'Soldatenkoor'. Vox Jubilans kwam vooral tijdens de tweede bijdrage goed uit de verf. Het 'Insalata Italiana' van Richard Genee werd dankzij de bijdrage van de solisten Martine van de Kar en Erik Stevens van een passende komische noot voorzien. De koren bundelden de krachten tenslotte in 'Coro di Zingari' uit 'Il Trovatore'en het 'Slavenkoor' uit 'Nabucco', twee meesterwerken van Giuseppe Verdi. Met de Vox Jubilans-voorzitter kon ik na afloop alleen maar constateren dat het geheel 'stikmooi' was. Dit concert zal een ieder die er bij was echter vooral bijblijven dankzij het uitmuntende vioolspel van de in St Petersburg geboren Leo Adamov. Het is te hopen dat hij volgend jaar rond deze tijd wederom in de buurt is. Een concertbezoek is immers extra bevredigend als je merkt dat de uitvoerenden open staan voor nieuwe uitdagingen. Het lijkt mij een leuke uitdaging voor Vox Jubilans om –wellicht in samenwerking met een musicalensemble- in 2014 de tanden te zetten in 'Les Miserables'. Misschien is het Londense Valjean Quartet wel genegen om hier medewerking aan te verlenen. Een andere bron van inspiratie is mogelijk 'Barcelona' van Queen, een prachtig stuk waarin pop en klassiek hand in hand gaan. Martine van de Kar is in navolging van Montserrat Caballé heel goed in staat om de klassieke noten voor haar rekening te nemen. Een popzanger (voor het aandeel van Freddie Mercury) is in Roosendaal ook zo gevonden. Als het bestuur van Vox Jubilans om de tafel gaat zitten met Bert van Uffelen moet dat zo geregeld zijn. Van Uffelen had deze zondag toevallig zijn muzikaal praatcafé in de foyer van De Kring. Deze activiteiten kunnen in 2014 dan misschien ook gecombineerd worden. Dubbele cultuurwinst dus!
Nieuwjaarsconcert – Vox Jubilans m.m.v. het Zeeuws Mannenkoor, Leo Adamov, Martine van de Kar, Erik Stevens en Imelda Hack onder directie van Gunita Kronberga op 6 januari in de Moeder Godskerk in Roosendaal. Gezien door Jaap Pleij.

 

Mogelijk gemaakt door Webnode