Vox Jubilans Roosendaal

Letland 2013

17-09-2013 21:56

Een hoogtepunt voor Vox Jubilans dit jaar was de koor reis naar Letland.

Speciaal was onze concertdeelname aan het  XXV Nationwide Latvian Song and XV Dance Celebration , dit feest vindt  eens in de 5 jaar plaats  in Riga, de hoofdstad van Letland! Het is een feest waarin elke regio dorp/stad zijn nationale identiteit in kunst, cultuur, zang en dans, klederdracht  kan laten zien aan elkaar in de stad Riga. Het is een feest van inspiratie, ontmoeting,  creativiteit, tevens is het  ode aan de belangrijke waarden van het volk. Het wordt gezien als een nationale pelgrimage van alle Letten naar de stad Riga. Dit jaar is het thema  LIGO, dat wil zeggen: “laat er licht zijn in Letland”! Liederen van licht en creativiteit van licht, het is de basis van alle dingen.  Wij mochten het laatste weekend van het zangfestival  op donderdag en zaterdag optreden in het  Maza Gilde, een klassiek Gildenhuis, een van de binnen locaties in de binnenstad van Riga. Een hele eer, die ons mogelijk werd gemaakt door Sapnis, het Letse koor uit Riga, zij waren vorig jaar Oktober onze gast  in Roosendaal en lieten ons genieten van hun speciale wondermooie koorzang . Nu  waren wij vrijdag eregast en deelgenoot van hun 20 jarig jubileum concert . Sapnis presenteerde gedurende 5 uur hun repertoire met o.a. prachtige Letse muziek . Samen met het Russisch koor  Uljanovskas Valts, universitats koris (Krievija), ook hun eregast,  werden wij na het feest  nog genodigd om met zijn allen het glas te heffen op hun jubileum op een locatie  buiten de stad aan een meer. Wat we elkaar hier in Ned. zouden  vertellen , hebben we daar uitgezongen zowel  samen als  apart . Geweldig!!

Een ander onderdeel van het zangfeest was de deelname aan de parade in de oude stad  van Riga. Een parcours van c.a. 1,5  km werd gelopen door zoveel mogelijk koren uit Letland. De parade duurde van 9.30u tot 17.30u. Sapnis mocht zijn gastkoren meenemen in de parade. Het Russische koor, en wij Vox Jubilans als enig Nederlands koor. Een bijzondere ervaring om als koor, met een vaandel voorop in 20 min al zwaaiend en zingend door de straten van Riga te lopen met aan weerszijden van de straat vele rijen dik, roepend, zwaaiend, joelend publiek! Zoiets hebben we nog nooit gedaan en zullen we ook niet meer doen denk ik.

Als laatste om nooit te vergeten, de grande finale van de vele koren tezamen in het Meza-Parks. Een openlucht stadion, speciaal voor zeer grote zang- dans festival s ontworpen en gebouwd, buiten de stad in het bos. Wij mochten als koor tussen het publiek zitten en genieten van een massaal kooroptreden van ongeveer 15.000 zangers. Een buitengewone ervaring  om zoveel zangers  gedirigeerd te zien door 1 dirigent. Het gehele zangspektakel duurde van 19.00u tot 0.30u incl toegiften e.d. De zangers wisselden van “groep” na ongeveer 2 uur zingen. Het op en af treden duurde ongeveer een 20 min.??? De slotzang met zoveel  mogelijk zangers en dansers  was de 2e wissel. Dat bracht het zangfeest tot een climax. Ongeveer 10 dirigenten , wisselden elkaar af. Deze deelname hebben we aan  Sapnis  te danken. Er was geen andere manier dan via hun  kaartjes te verkrijgen, zo zaten we ook  nog op de eerste rang! Het publieksaantal bedroeg ongeveer 60.000 mensen.

Voldaan en moe vertrokken we naar het rustige westelijke deel van Letland, vroeger Koerland genoemd. Naar Ventspils een havenstad aan de Oostzee,  waar Gunita, onze dirigente haar huis heeft staan. Wij genoten verblijf op een camping in huisjes. Wij hebben kennis gemaakt met verschillende mensen en  een koor uit die stad, middels 2 concerten 1) in een museumkerkje en 2) de bibliotheek en gezellig samenzijn. De volgende stad was Kuldiga, de geboorte stad van Gunita, alwaar ze haar opleiding heeft gevolgd op de plaatselijke muziekschool. Daar hebben we (weer) kennis gemaakt met Maruta  Rosite , de dirigente van het kinderkoor Cantus, 2 jaar geleden waren zij in Roosendaal voor een concert in de Moeder Godskerk. Kuldiga was ons laatste mooie concert in de Catharina kerk.  Het was bijna een uitputtingsslag.

We hebben ons overal zeer welkom gevoeld en kennis gemaakt met de bevrijdende, vrolijk makende hoogstaande zangcultuur van het Letse volk en m.n. door de connecties die Gunita daar heeft! Wat kan zingen toch een verbinding geven met elkaar! We zijn als koor enorm blij dat we deze ervaring hebben kunnen/mogen meemaken! De Letten die we ontmoet hebben zijn hartelijk, vriendelijk en trots op hun huidige land, ze willen nu hun eigen cultuur en volksaard weer verder uitbouwen na zoveel jaar van onderdrukking.

Buitenom de concerten hebben we kastelen bezocht , een bierbrouwerij, de genoemde steden bekeken. Veel gekletst gelachen, gezongen op  de diverse locaties, in bussen en op straat allemaal even geweldig en enthousiast reageerden mensen op ons enthousiasme. Om aan de reis woorden te geven:  Het  was fantastisch …………. vermoeiend voor lijf en kelen!

Aan te bevelen om te lezen is het boek Baltische zielen van Jan Brokken. Geschonken aan bestuur door Ida Mol als dank . Hierin is boeiend  terug te lezen onder welke verschillende regimes de Letten geleden hebben, van hun vrijheden zijn beroofd  en toch hun oude waarden hebben weten te bewaren, welke ze nu weer met alle macht willen voort zetten.

Mogelijk gemaakt door Webnode