Vox Jubilans Roosendaal

Kerstconcert Vox Jubilans 2019.

18-01-2020 13:32
VOX JUBILANS KIEST VOOR KORT EN KRACHTIG KERSTCONCERT
 
 Het publiek stond zondagmiddag te dringen bij de entree voor het Kerstconcert van Vox Jubilans in samenwerking met het Kamerorkest Roosendaal. De eerlijkheid gebiedt te zeggen dat de haast om binnen te komen via de zij-ingang ook voor een belangrijk deel was ingegeven door de gestadige regenval die Roosendaal de gehele dag teisterde. Voor mij was dit de eerste kennismaking met de combinatie koor-orkest-OLV-kerk, dus ik was vooral benieuwd naar de akoestiek in het karakteristieke kerkgebouw. Al bij de opening, Stil in die Nacht, van G. Strootman bleek dat dik in orde te zijn. Een maximaal gevulde kerk genoot na een kort welkomstwoord van het ‘Weihnachts Wiegenlied’ van J. Rutter. Koor, orkest en organist Imelda Hack waren mooi in balans met elkaar. Dat kwam vooral tot uiting in ‘Wiegenlied der Hirten’  van M. Bruch. Het werk ‘God rest ye merry, gentlemen’ kenmerkte zich door enkele mooie uithalen. Krachtig en eendrachtig, dat kan gezegd worden van de uitvoering ‘Hark! The Herald Angels Sing’ van F. Mendelssohn-Bartholdy.
De drie werken die het Kamerorkest Roosendaal onder leiding van Willem Damsteeg voor zijn rekening nam – Sinfonia in sol, 3 delen van Vivaldi, Symfonie 4, adagio van A. Mahaut, en het Concerto Grosso 5, allegro van A.Corelli vormden een passend rustpunt. Het concert werd direct aansluitend voortgezet door Vox Jubilans met ‘For unto us a child is born’ van G.F. Händel. Gelukkig was de organisatie zo verstandig geweest geen pauze in te lassen, want daar is de OLV-kerk in facilitaire zin niet op berekend. Via composities van j. Gallus (Resonet in laudibus), M. Praetorius (In dulci jubilo), F. Mendelssohn-Bartholdy (Von Himmel hoch) werd het publiek naar de slotsamenzang ‘Stille Nacht’ gevoerd. Na een kort dankwoord –de organisatie liet de muziek geheel spreken deze middag- waren de bezoekers nog even in de gelegenheid om samen met de uitvoerenden van een hapje en een drankje te genieten.  Het concert stond onder leiding van Gunita Grunberga.  Het applaus na afloop hield terecht langdurig aan. Al met al een kort en krachtig concert, mooi op maat gesneden.
 
Kerstconcert – Vox Jubilans, Het Kamerorkest Roosendaal, Imelda Hack en Gunita Grunberga. Gezien door Jaap Pleij op zondag 22 december in de OLV-kerk.
 

Mogelijk gemaakt door Webnode