Vox Jubilans Roosendaal

Cuma, ook voor als je niet in het theater komt

20-03-2012 22:15

Auteur: door Jan van Zuilen |   BN-DeStem maandag 19 maart 2012

Dans- en twirlgroep The Rainbows geven een spetterend optreden tijdens de Cuma in schouwburg De Kring. foto Sabrina Gaudio/het fotoburo

ROOSENDAAL - Laten we wel wezen; aan een schouwburg, ook aan De Kring in Roosendaal kleeft nog altijd iets elitairs. Maar een paar keer per jaar is daar helemaal niets van te merken en een van die gelegenheden is de Cuma, de jaarlijkse culturele manifestatie voor amateurgezelschappen, die zondag werd gehouden.

Hoeveel bezoekers de Cuma precies trekt is moeilijk te zeggen. Je hoeft er immers geen kaartje voor te kopen en je kunt er vrij in- en uitlopen, maar een paar duizend mensen komen er volgens Wim van Leuven van de organisatie al gauw op af.

De hele middag is het een gaan en komen. Ieder optredend gezelschap, of het nu met dans, muziek of toneel is, neemt zijn eigen publiek mee. Vaders en moeders, opa's en oma's en ooms en tantes die naar het optreden van hun kinderen, kleinkinderen en neefjes en nichtjes komen kijken.

En andersom, zoals dat kleine manneke dat op de arm van zijn vader de kleine zaal binnenkomt vlak voor het gemengd koor Vox Jubilans daar gaat optreden. "Kijk, daar staat opa, zwaai nog maar even naar hem." Andersom zie je ook koorleden zwaaien en roepen naar het publiek. "Hé, leuk dat jullie er zijn. Zie je straks in de foyer." Bij iedere wisseling van het programma zie je de zaal ook bijna helemaal leegstromen en vervolgens weer vollopen. Sommigen gaan meteen weer naar buiten, anderen blijven plakken, pakken nog een ander optreden mee of gaan wat drinken in het theatercafé of een praatje maken met de mensen die de informatiekraampjes in de foyer bemensen.

Het gebodene op de twee podia - of eigenlijk zijn het er drie, want in het theatercafé zijn ook optredens - is overwegend lichte kost, maar daardoor wel heel toegankelijk. De Cuma is ook zo'n gelegenheid waar mensen of afkomen die nog nooit in de Kring zijn geweest. "Ik had het net nog", zegt Van Leuven, "iemand die vroeg waar de kleine zaal was. Daar trad zijn zoon op. Het was voor hem de eerste keer dat hij in de schouwburg kwam."

 

 

Mogelijk gemaakt door Webnode